Blog

De verschillende scholen van Den Haag

Den Haag middelbare scholen

 

 

In Nederland zijn er drie soorten middelbare scholen, die "hogescholen" worden genoemd. Ze lijken erg op elkaar, hoewel ze in veel opzichten ook verschillend kunnen zijn. Alle drie de types worden door de overheid gefinancierd, en de meeste bieden een keuze tussen een academisch studieprogramma dat gericht is op toelating tot de universiteit, en een beroepsopleiding die de leerlingen voorbereidt op de arbeidsmarkt na hun afstuderen. Er zijn twee hoofdtypen middelbare scholen: gymnasiums (kleuterschool tot en met lager secundair onderwijs) en lagere colleges (lager secundair onderwijs). Naast deze twee types is er ook tertiair onderwijs dat wordt aangeboden door hogescholen, vergelijkbaar met een Amerikaans college. Het eerste type is wat in Engelstalige landen het Gymnasium-systeem wordt genoemd. Het werd opgericht in de 18e eeuw en wordt nog steeds gebruikt in het grootste deel van het land. Het tweede type wordt het Lagere Jeugd College (Lower Secondary School) systeem genoemd, omdat het is opgericht om jongere leerlingen te bedienen die niet in staat zijn naar een klassiek Gymnasium te gaan. Een andere naam is Junior High School of Junior College. In dit artikel zullen we de drie typen onderzoeken in de bredere context van wat ze vergelijkbaar en verschillend van elkaar maakt. Als u opzoek bent naar een middelbare school in Den Haag kunt u hier terecht. 

High School

In Nederland begint het onderwijssysteem met de basisschool, die "voortgezet onderwijs" of "vwo" wordt genoemd. De volgende fase is de lagere middelbare school, die vaak "volwassen leerweg" of "vmbo" (algemeen voortgezet onderwijs) en "mbo" (beroepsonderwijs) wordt genoemd. De twee belangrijkste types in het lager secundair onderwijs zijn het type gymnasium en het type lager secundair onderwijs. Het eerste type wordt ook wel eens het Hoger Secundair Onderwijs of HvO-systeem genoemd; het tweede type wordt ook wel het Reactuallytisk Secundair Onderwijs of RSO-systeem genoemd.

Dit zijn beide door de overheid gefinancierde onderwijstypen. Het gymnasium is echter alleen toegankelijk voor leerlingen die geslaagd zijn voor het Mavo-niveau van het examen "Onderwijs in de Voortgezette Onderwijssector" of "OV-sector". Dit examen is voor leerlingen van 16 tot 18 jaar. De OV-sector beheert het HvO-systeem, dat is onderverdeeld in zes niveaus, die "fasen" of "klassen" worden genoemd. Na elke fase volgt de volgende.

Lagere middelbare scholen

In sommige regio's van het land is er een type middelbare school dat "junior college" of "KAS" wordt genoemd. Het wordt gewoonlijk particulier gefinancierd, en de studenten ontvangen gewoonlijk een diploma dat gelijk is aan dat van een middelbare beroepsschool. Het curriculum is vergelijkbaar met dat van een middelbare school, behalve dat er meer aandacht is voor de arbeidsmarkt na het afstuderen. Het is gebruikelijk dat studenten een dubbel diploma krijgen, wat betekent dat ze direct een baan kunnen aannemen of een universiteit kunnen gaan bezoeken. Het eerste onafhankelijke "junior college" werd in 1992 opgericht. Voor die tijd omvatte het onderwijssysteem alleen openbare gymnasia, openbare of particuliere beroepsscholen en particuliere middelbare scholen voor een groot aantal leerlingen. De afgelopen jaren zijn veel kleine particuliere scholen gesloten en is de overheidsfinanciering voor particuliere scholen verminderd. Dit heeft het voor ouders gemakkelijker gemaakt om een middelbare school voor hun kinderen te kiezen.

Tertiair onderwijs

Alle soorten onderwijs in Nederland hebben een gemeenschappelijk einddoel: studenten voorbereiden op een baan in de economie. Daartoe bieden zij onderwijs aan op drie gebieden: (1) "tertiair onderwijs" of "hoger onderwijs", (2) "beroepsonderwijs" en (3) "beroepsopleiding".

Conclusie

Dit artikel heeft een overzicht gegeven van de drie typen middelbare scholen in Nederland. We hebben hun overeenkomsten en verschillen besproken, evenals de soorten onderwijs die ze aanbieden. We hebben ook de drie onderwijsgebieden besproken, het schoolsysteem, en hoe leerlingen tussen de drie kunnen kiezen.

Comments Off on De verschillende scholen van Den Haag